• Reik In Je Energie laat zich deze week inspireren door Femke Beurskens van Label Groen. Ze geeft onder andere haar visie weer over levensenergie , oorzaken van stress en hoe ze in balans blijft.

  Wie is Femke Beurskens?
  Mijn naam is Femke Beurskens en in Maasbree woon ik samen met mijn vriend en onze hond. In 2015 ben ik mijn eigen bedrijf gestart in de massagetherapie. Vanuit mijn beroep is er een steeds grotere interesse ontstaan in een gezonde leefstijl. Hierin ben ik me steeds verder in gaan verdiepen wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het beginnen van een webshop, genaamd Label Groen (www.labelgroen.nl). In de webshop vind je de beste alternatieven voor verzorgingsproducten die écht goed voor je zijn. Natuurlijk en biologisch, de logische keuze en zorgvuldig voor jou geselecteerd. Daarbij vind ik het ontzettend belangrijk voor zowel de mens als de natuur dat we gebruik maken van de gezondste alternatieven op het gebied van verzorging.

  Wat versta je onder levensenergie?
  Onder levensenergie versta ik de energie die je vanaf je geboorte meekrijgt en waar je de rest van je leven op doorgaat, totdat het licht een keer uitgaat. De Chinese Geneeswijze heeft daar een heel mooi woord voor, namelijk ‘Voorhemelse Jing’. Het wordt gevormd tijdens de conceptie en het bepaalt de basisconstitutie, sterkte en vitaliteit van een persoon. Zelf zie ik deze vorm van energie als de levensbatterij; bij de geboorte is deze 100% en kan alleen maar minder worden naarmate je ouder wordt, het is een niet-oplaadbaar systeem. Wel kun je er zelf voor zorgen dat dit proces vertraagd of juist versnelt wordt door een tweede vorm van energie. In de Chinese Geneeswijze spreken ze dan van ‘Nahemelse Jing’. Deze vorm van energie is een oplaadbaar systeem die we elke dag kunnen aanvullen door de juiste voeding en vloeistoffen tot ons te nemen. Hierbij zijn ook de aspecten lichaamsbeweging, ritme, positieve levensstijl en een juiste balans tussen werk en rust van belang. Tussen deze 2 vormen van energie vind een mooie wisselwerking plaats. Wanneer het dagelijkse oplaadbare energie-systeem, de Nahemelse Jing, tekort schiet (doordat je voor lange(re) tijd niet de juiste voeding tot je neemt, weinig tot geen lichaamsbeweging hebt, onjuiste balans tussen werk en rust vind, veel stress ervaart, etc…), is het lichaam genoodzaakt om de niet-oplaadbare reserves, de Voorhemelse Jing, aan te spreken. Kort gezegd; Dagelijks laad je niet voldoende op waardoor je uiteindelijk geen extra reserves meer over hebt en hierdoor wordt er van je kostbare levensenergie gesnoept. Daardoor kan je levensbatterij dus eerder of langzamer opraken.

  Wat is volgens jou de oorzaak dat mensen uit balans raken?
  De oorzaak waarom mensen uit balans raken is volgens mij heel kort in 1 woord uit te leggen, namelijk door stress! Stress betekent in feite niks anders dan spanning of druk. Stress brengt je lichaam in een staat van paraatheid. Heel vroeger hadden we dit systeem nodig wanneer er gevaar dreigde doordat er bv een wild dier op je afkwam. Het wordt ook wel vecht-of-vluchtreactie genoemd. Stress hoeft dus niet per definitie ongezond te zijn, van korte tijd hebben we het juist nodig om goed te kunnen functioneren.

  Hoe langer je verkeerd in een staat van stress, hoe langer het duurt om te herstellen. Als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Er is dan sprake van ongezonde stress en dit laatste is wat we in de huidige maatschappij steeds meer zien. Wat we tegenwoordig onder stress verstaan is bv een baan waarbij er teveel van je wordt verwacht, een baas die de hele dag aan het snauwen is, een relatie die niet lekker loopt, ouders die ziek zijn, kinderen die ziek zijn en/of leerproblemen hebben op school, jezelf of je kinderen die gepest worden op school/werk, geldproblemen, maar ook te weinig uitdaging in je werk kan voor stress zorgen.

  Hoe zorg jij ervoor dat je in balans blijft?
  Door goed te luisteren naar mijn lichaam, en er ook naar te handelen. Iets waarin ook ik nog altijd moet leren ;). Van nature ben ik iemand die vaak door en door blijft gaan, weinig rustmomentjes neemt.
  Tegenwoordig ben ik me daarvan bewust en zodra ik merk dat ik ’s morgens vaker moe wakker wordt of me door de dag heen moet gaan slepen of last krijg van mijn schouders, weet ik dat ik teveel van mezelf aan het vragen ben. Dan las ik graag weer een rustmomentje in door bv bewust ’s avonds een filmpje op te zetten (zonder afleiding van de telefoon) of in het weekend echt even lekker uit te slapen, ik plan me een saunadagje in óf ga er even extra (lang) opuit met de hond!

  Hoe ga je om met stress?
  Ik probeer vaak te accepteren wat is en zodra ik er niet aan kan wennen dan ga ik het veranderen. Zo is geduld niet mijn sterkste punt en ooit heeft iemand me verteld dat dit nou juist mijn levensles is. Voortaan als ik in de file sta en wat ongeduldig wordt omdat ik op een bepaald tijdstip op een bepaalde locatie moet zijn dan denk ik hier weer aan en accepteer ik dat ik nu eenmaal niet sneller kan gaan dan deze file gaat en probeer er het beste van te maken. Dan merk ik wel dat het ongeduldige gevoel verdwijnt waardoor je minder tot niet gestresst/gehaast op bestemming aankomt.

  Ervaar je snel en veel stress? Leg dan de lat voor jezelf vaker wat lager en haal de ‘moet’ eens weg. Moet op dit moment de was opgevouwen zijn, of zou dit ook nog kunnen wachten tot morgen? Staart dat stukje taart op de verjaardag van je zus je enorm aan maar ervaar je stress omdat dit niet past in je calorieënschema? Je kunt je afvragen of je dan nog wel gezond bezig bent. Zelf vind ik de 80/20 regel heel fijn: eet voor ongeveer 80% gezond en voor de rest mag je ook lekker genieten!

  Welke tips zou je mee willen geven aan mensen die veel stress en onbalans ervaren?
  Geniet NU van het leven! Bewaar het niet voor later want als later niet komt dan heb je er spijt van dat je het niet eerder hebt gedaan.

  Is er een bepaald verlangen in je naar iets wat je heel graag zou willen doen?
  Verzamel dan alle moed bijeen om het ook daadwerkelijk te gaan doen! JA je hebt wel degelijk een keus, het zijn vaak je eigen belemmerende gedachten die je klein houden. Je zult ervan versteld staan hoeveel je geregeld krijgt waarvan je voorheen dacht dat het alleen maar in films bestond. Heb lef, doe eens gek en ga! Je zult merken dat je hier echt geen spijt van krijgt en je bent jezelf eeuwig dankbaar!


  Reik In Je energie is in januari 2019 gestart met als doel iedereen te begeleiden energieker door het leven te gaan. Waarom is het belangrijk te investeren in jouw welzijn? Het verbeteren van jouw welzijn is van belang om een gelukkige en duurzame leven te leiden. Voor meer informatie kun je terecht bij Naomi Lonwijk, Eigenaar Reik In Je Energie via naomi@reikinjeenergie.nl